За пореден път ужасна музика победи на конкурса за песни на Евровизия.

...
 За пореден път ужасна музика победи на конкурса за песни на Евровизия.
Коментари Харесай

Защо Нета Барзилай победи на Евровизия?

 За пореден път ужасна музика победи на състезанието за песни на Евровизия. Поне в случай че питате миналогодишния победител Салвадор Собрал. Португалецът бе запитан няколко дни преди финала какво мисли за 25-годишната израелка Нета Барзилай, която бе един от огромните любимци. „ Youtube ми предложи песента ", сподели Собрал, „ по тази причина натиснах копчето и след това се появи тази ужасна музика ".
Песента на Нета Toy (в превод " Играчка " ), тази явно толкоз ужасна ария, стартира с „ Rrriii, ouch, hey, hmpf, laaa “ - oчевидно изтезание за нежния джазмен Собрал. Живописна детонация от хриптене, гадаене - и пилешки звуци. Звучи ли бясно? Точно такова е. Та прав ли е Собрал? Наистина ли всичко си продължава както досега в европейския музикален конкурс?Ни минимум, написа в собствен коментар за Sueddeutsche Zeitung Юлиян Дьор. 



 

Нета Барзилай и нейната ария " Toy " са заслужените спечелили на тазгодишния конкурс. Защото младата израелка е единствената, която съумя довечера да покаже това, което е в основата на всеки в действителност добър поп: музика на висотата на времето си, както в музикално, по този начин и в съдържателно отношение. След интрото се появява и мощното начало: „ Погледни ме, аз съм красиво създание ", пее Нета. След това песента се раздрусва, а над синкопирания темп се появява известието: „ Момчета, в този момент ще ви науча нещо “. И по същия праволинеен метод като ритъма, който раздрусва тази ария, звучи и текстът: „ Не съм твоя играчка, неуместно момче ", се споделя в припева. Можеш ли да измислиш по-хубави и по-ясни послания през първата година след придвижването „ Me Too " - за всички, които се съмняват, навръх огромната сцена на Евровизия, проследена от милиони? 

Такова ясно обръщение, несъмнено, провокира противоречие. В Twitter да вземем за пример то започва малко след успеха на Нета: Мразещите дамите, мразещите израелците.... Обвиняват я в културно заграбване. Приемането на детайли от културата от членове на друга културна група се възприема като дискриминационно. В случая на Нета: кимоноподобното ѝ театрално облекло, азиатските кичури, връзките с К-поп и музикалните арабески.

Такава рецензия обаче не помни, че поп музиката постоянно е амалгама, че не работи без заграбване. Попът е сплав, в която се събира всичко - кимоното и присвитите очи, к-поп и ориенттът, и основава новото от сливането на старите неща. Същата тази сплав на индивидуализма съставлява и самата Нета Барзилай, родена през 1993 година в Ход-ха-Шаро́н,  град на североизток от Тел Авив. Когато получи трофея на награждаването, тя извика в микрофона: „ Благодаря ви доста, че избрахте многообразието! Благодаря ви, че приехте разликите! Благодаря ви, че празнувахте разнообразието! "  

Самата Нета чества правото на всеки един от нас да бъде и да живее както той или тя желае. Toy е манифест на свободата и самоосъзнаването, хвалба на разликата. Композитор на песента е Дорон Медали. 40-годишният е един от най-успешните израелски писатели на шлагери. През последните години Медали написа два пъти песента за страната си за състезанието. Най-известната ария на Медали е " Тел Авив ", изпълнявана от американския артист от израелски генезис Омер Адам - продуциран като промоционален видеозапис за гей и лесбийския церемониал в Тел Авив.

 

Антиизраелското придвижване BDS вижда в Нета Барзилай единствено един смокинов лист - израелски сътрудник, който се застъпва за равенството, с цел да прикрие тежкото състояние на палестинците в страната. Ето за какво организацията прикани за протест преди гласуването: " Нула точки за израелската апартейдска ария ". Този апел явно нямаше никакъв резултат. В Лисабон надви европейският дух на солидарността. Лозунгът на тазгодишния конкурс беше " All Aboard! "  (Всички на борда). Е, по-добър победител от Нета надали би могъл да съществува, заключава Дьор.

 

 

Виж всички публикации от Бойчо Попов-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР